Olimme tyttäreni ja mieheni kanssa asuntomessuilla. Olen siitä vieläkin vähän hyper. Ihastuimme valtavasti kodikkaaseen ja kompaktiin Jukka-taloon kaikki. Överi-isot talot supererkkereineen ovat out! Tuossa Jukka-talossa ei ollut mitään liikaa. Keittiökin oli sopiva, jopa niukka. Siihen taloon ei kanneta leipäkonetta, kuplajuomakonetta, riisinkeitintä eikä 200 Tupperware-astiaa.

Kun oikeasti miettii, mitä tarvitsee, sitä selviää yllättävän vähällä.

Jututimme myyjää ihan tosissaan. Valmiin talon hinta liikkuu monesta tekijästä riippuen siellä 2000 euroa neliö. Jättisuurilla kotikylpylöillä, paljuilla, kattoikkunoilla ym. saa hintaa toki nostettua niin paljon kuin vaan.

Kotona on menossa vieläkin karsimisprojekti. Kirjastosta on lainassa niin Feng shuita (armotonta hömppää, mutta mielenkiintoista), siivous- ja järjestelyoppaita (joita en tarvitse, osaan luonnostaan pitää järjestystä) ja ties mitä elämänhallintakirjaa. On mehevästi useampi kirja kesken ja luen niitä limittäin ja lomittain. Välillä rynnistän johonkin kaappiin etsimään jotain, josta haluan luopua. (Olen aivan riskiryhmässä sairastua raivaamiseen)

Meillä töissä on kaksi henkilöä jotka tuovat tavaraa ovista ja ikkunoista, kun saattaa joskus tarvita ja kun ilmaiseksi sai. Päähäni muotoutui lukemani ja miettimäni pohjalta seuraava ajatus.

Onko sellainen tavara ilmainen, jonka kuljettamiseen tarvitaan dieseliä, jonka kantamiseen tarvitaan lihaksia, jota täytyy lämmittää kaukolämmöllä, josta pitää pyyhkiä pölyjä, jota pitää siirrellä jotta saa siivottua tai pääsee käsiksi johonkin muuhun tavaraan? Onko sellainen tavara ilmaista, jota varten rakennettu varastointineliö maksaa 2000 euroa?

Onko?

Ameriikan mantereella puhaltavat monenlaiset tuulet. Siellä puhaltaa myös hurrikaanit.

Jossain Netflix-sarjassa joku sanoi, että muuta tietä ylikulutuksen ja maapallon tuhoamisen hillitsemiseen ei ole, kuin asua pienemmin. Pinesti. (Tiny house=pikkuruinen talo) Se on järkevintä mitä olen kuullut 18 vuoteen. Remppa vai muutto -ohjelmassa taasen olen saanut tajuntaani, että jokaisella perheenjäsenellä ja vieraalla on oltava oma kylpyhuone. Pariskunnalla pitää olla yhteinen valtava en suite ja siellä kaksi allasta, koska hampaat pestään yhtä aikaa  ja toinen föönaa kun toinen pusertaa kakkaa. Miten tämä kuvio toimii jos toinen  tai molemmat on vuorotöissä? Toinen allas jää käyttämättä kun pariskunta ei näe koskaan.  Pitääkö käyttää vain omaa allasta vai saako sylkäistä miehen altaaseen jos se on sammuttamassa tulipaloja kun itse peseytyy?  Min ainakin sylkisin molempiin vuorotellen ihan piruuttaan. Kylpyhuoneessa on kolmetoista vetolaatikkoa per henkilö ja kymmenen kaappia partavaahdolle ja naisen tavaroille. Kylppärineliöt muuten maksaa tuplasti  rakentaa, joten on siinä muotovaahdolla hintaa kun ajattelee kolme sekuntia kauemmin.

Remppa vai muutto- talossa on oltava 400 neliömetriä ja kukaan ei kerro miten sitä lämmitetään, mitä asuminen maksaa ja mikä on perheen hiilijalanjälki ja millaiset lainankorot Kanadassa on. Teksi mieli mennä teleportilla sinne vessaan huutmaan: Saatanan vatipäät, maapallo tuhoutuu teidän takia!  Englanniksi huutaisin. En tiedä mikä on vatipää. Ehkä sink brain.

Pohdin tätä  viiden kylpyhuoneen tarvetta ja hintaa sievissä ryppyisissä aivoissani hartaasti.  Sitten välähti. Jos kylpyhuoneita on vain yksi, kuten Suomessa, saattaa nähdä jonkun perheenjäsenen joskus A L A S T I tai pelkkä pyyhe ympärillään. Kaikkien on lukkiuduttava omiin huoneisiinsa joissa on suora yhteys kylpyhuoneeseen, koska kaikilla on kalsareissaan salattavaa. Jos lapsi näkee vanhempansa alasti niin siinä rytäkässä kutistuu pallit, saa traumat,  menettää verkkokalvot ja päätyy terapiaan koko perhe. Seksistä ei tule enää koskaan mitään ja perusturvallisuudentunne on menetetty vuosiksi. Joten Tiny house on pois pöydältä jos kaikilla on oltava oma kylppäri. Huge house. Täyteen ilmaista tavaraa. Tai maksettua. Tai velkaista. Ihan sama, kunhan on tavaraa.

Niin ja pornoa.