Kun hankin koiran yhdeksän vuotta sitten, sain hämmästyttävän usein kuulla lauseen: Koirien ja lasten kasvattaminen on lopulta samanlaista.

Olin ällistynyt vertauksesta. Samanlaista niissä on toki johdonmukaisuus ja rakkaus. Tänään aloin tosissani miettiä lausahduksen mielettömyyttä.

Kuvitellaan, että on olemassa Hilma lapsi ja Hilma koiranpentu. Annan käytännön esimerkin ja kaksi vaihtoehtoa, joista voit valita kumpaa käyttäisit lapsen kasvattamiseen ja kumpaa koiran kanssa elämiseen.

Esimerkki 1. Haluat nukkua aamuisin pitkään, tai ainakin herätyskellon ääneen saakka. Hilmalla on tapana tepastella vanhempien makuuhuoneeseen aamuyöllä.

Vaihtoehto A: Et kiinnitä Hilmaan mitään huomiota, vaan koulutat häntä sinnikkäästi pari-kolme viikkoa. Siinä ajassa hän oppii, että makuuhuone on nukkumista varten ja hän saa huomiota vasta herättyäsi ja makuuhuoneen ulkopuolella. Hilma saa tulla makuuhuoneeseen, kunhan ei tuijota tai tepastele ympäri makkaria häiriten untasi.

Vaihtoehto B. Otat Hilman viereesi ja paijaat uneen. Kerrot hiljaisella äänellä, että nyt nukutaan. Hilmahan on vasta pieni ja saattaa pelätä omassa vuoteessaan. 

Esimerkki 2. Haluat lentää Ranskaan, mutta mietit, onko Hilman kanssa vielä mukavaa matkustaa lentokoneella.

Vaihtoehto A. Varaat tabletille muutaman jakson Tuomas-veturia ja otat kuulokkeet mukaan. Pakkaat pieneen reppuun maissinaksuja ja muuta mieluisaa naposteltavaa ja tekemistä. Yrität muokata unirytmiä niin, että Hilma nukkuisi lentokoneessa päikkärit.

Vaihtoehto B. Annat Hilmalle kunnon tujauksen rauhottavia jotta matka kuljetushäkissä sujuu vaivattomasti. Hilma on perillä vähän tokkurainen, mutta toisaalta, hän ei huomannut neljän tunnin hujahtaneen.

Esimerkki 3. Hilma käyttää lajitovereihin lievää väkivaltaa ulkoleikeissä.

Vaihtoehto A. Selität Hilmalle, että väkivalta on väärin. Yrität saada hänet ajattelemaan asiaa toisen leikkijän kokemuspiiristä käsin."Miltä sinusta Hilma tuntuisi, jos joku tekisi sinulle noin? Millaisessa maailmassa eläisimme, jos kaikki käyttäytyisivät väkivaltaisesti?"

Vaihtoehto B. Seuraat sivusilmällä leikkejä. Olethan lopulta vastuussa Hilman käytöksestä, mutta luotat hänen vaistoihinsa. Jos meno kovenee liikaa, lopetat leikit pelkällä mulkaisulla ja nostamalla sormen pystyyn. Mietit myös, tuliko jalostustietokanta tutkittua tarkasti. Oliko isälinjassa sittenkin jotain ongelmatapauksia?

Esimerkki 4. Hilma karkaa pihasta.

Vaihtoehto A. Mietit, että Hilman etsiminen on turhaa, se on voinut ehtiä jo todella kauas. Lähellä on joki, mutta luotat Hilman luontaiseen uimataitoon. Huutelet hänen nimeään iloisesti ja heiluttelet ilmassa  lempivälipalaa ja toivot, että hän kuulisi kutsut ja haistaisi naksut. Otat hänet iloisesti vastaan, jotta hän tietäisi, että sinun luokse on aina mukava tulla.

Vaihtoehto B. Menet totaaliseen paniikkiin, soitat hätänumeroon ja komennat naapurit osallistumaan etsintöihin. Hilman löydyttyä naapurin keinusta selität sille vuolaiden kyynelten seasta, kuinka huolissasi olit. Selität, että ilman lupaa ei saa mennä tielle, koska voi jäädä auton alle. Vetoat Hilman älyyn.

Esimerkki 5. Haluat opettaa Hilmalle uuden taidon.

Vaihtoehto A. Näytät esimerkkiä ja selität prosessin eri vaiheet. Kannustat sanallisesti epäonnistumisien yli. Oppiminen sinänsä on antoisaa  eikä uuden taidon oppiminen johda palkitsemiseen.

Vaihtoehto B. Ohjaat Hilmaa makupalalla ja kimeällä kannustavalla äänellä. Epäonnistumiseseen et kiinnitä mitään huomiota mutta onnistumisesta palkaat Hilman namilla ja raisulla leikillä riekaleisen haisevan pehmönäädän kanssa.

Esimerkki 6. Olette torilla. Hilma nappaa torimyyjän pöydältä herkun ja syö sen.

Vaihtoehto A. Pahoittelet torimyyjälle tapahtunutta, maksat tuotteen ja pidät Hilmaa tiukemmin hihnassa.

Vaihtoehto B. Laitat Hilman pyytämään anteeksi torimyyjältä ja maksamaan tuotteen. Selität, miksei saa varastaa.

 

 

Jos sinulla ei ole vielä lapsia ja vaihtoehtojen A ja B välillä on valinnan vaikeutta, niin suosittelen pidättäytymistä suojaamattomasta seksistä.

Jos sinulle ei ole vielä koiraa ja vaihtoehtojen A ja B välillä on valinnan vaikeutta, niin suosittelen korkeintaan keppihevosen hankkimista lemmikiksi. 

Jos sinulla ON lapsi JA  koira ja kasvatat molempia samoin metodein, olen sanaton.