Kun palasin lomalta, kerroin kysyttäessä, että hyvin meni loma mutta jalka on tästä kipee. - Hei mä tiedän mikä se on! , huudahti eräs. Se on rasitusvamma. Mun äidillä oli toi sama, mutta molemmissa jaloissa. Se oli kävellyt liikaa, hän jatkoi.

Tämähän kävi helposti. Sain diagnoosin ekonomilta, näkemättä lääkäriä. Hassua, että minulla on rasitusvamma, vaikka en ole liikkunut sen vertaa mitä sairaanhoitaja neuvoo välttääkseni varhaisen haudan.

Toivottavasti en itse sortuisi näkemään asioita sen ohuen putken läpi, jota kokemukseksi luulaan. Mutta huomaan usein juuri sortuvani siihen! "Mun äidillä oli semmonen. Meidän isää toi ei auttanut. Mun tuttava putosi katolta ja sille tuli se. Mä tulin siitä ruoasta huonovoitiseksi." Kovin inhimillistä, mutta liian kapeaa.

Poliisin ja lääkärin vaativaan ammattiin kuuluu katsoa ulkopäin, kaukaa, ottaa kaikki saatavilla olevat seikat huomioon, kuunnella asiakasta mutta ei antaa tämän vaikuttaa omiin päätelmiin. Not to jump to conclucions. Se koulutettaan heille. Luolamies pitää vaientaa hetkeksi.

Mutta niinhän me eletään, joka hetki. Jos meillä ei ole oletusta, mitä nyt ja seuraavaksi tapahtuu, joudumme varuillemme.

Tiedätkö sen tunteen, kun pienen sekunnin osan tajuat autoa ajaessasi, että nyt kaikki ei ole oikein. Se lyhyt, arvokas hetki, kun lakkaat kuuntelemasta mitä vieressä istuva jaarittelee, kun katse kapenee johonkin asiaan, kun tajuat että joku ei mene sääntöjen mukaan. Se voi olla auto, joka ajaa edelläsi eteenpäin, mutta sillä on valkoiset takavalot, (se on laitonta) eikä aivot voi tajuta, että se ei tule kohti vaan etääntyy. Se voi olla tila-auto, joka tulee kolmion takaa siinä tuttuakin tutummassa risteyksessä, koska on tottunut että sinä aina käännyt siitä oikealle, mutta tänään et kääntynytkään koska menet kaupunkiin lääkäriin ja ajat suoraan.

Rutiini. Tuttuus. Tottumus.Tylsyys. Poikkeus. Oletus. Johtopäätös. Luulo. Kokemus. Tieto. Aavistus. Reaktio.

"Valinta" Oma valinta vai aivojesi tekemä valinta? 

Menikö oikein vai väärin?

Otitko opiksesi?

Pelästyitkö?